Helsesykepleiere (f.v.) Anna Yulieva Jensen, Runa Anneli Andersen og Elizabeth Grunnvåg sørget fredag for at årets russekull kunne få vaksinen mot smittsom hjernehinnebetennelse. Russepresident Kristian Haugnes (t.h) var en av de som tok i bruk tilbudet. Foto: Trine Sivertsen

Utrolig glade for at kommunen tar regningen

Skrevet av Trine Sivertsen
14.02.2020 17:00 - OPPDATERT 15.02.2020 09:02

Fredag var det tid for å vaksinere seg for årets russekull ved Aust-Lofoten videregående skole, og helsesykepleiere Anna Yulieva Jensen, Runa Anneli Andersen, Elizabeth Grunnvåg er klare for å gjennomføre vaksinene i løpet av to effektive timer.

Vaksinen mot meningokokksykdom anbefales for ungdom i alderen 16-19 år av Folkehelseinstituttet. Vaksinen koster rundt 400 kroner og man må deretter i enkelte tilfeller betale for å få satt vaksinen hos enten fastlege, helsesøster eller på vaksinasjonsklinikk.

Dette er ikke tilfellet her i Vågan Kommune. De siste tre årene har nemlig kommunen tatt regningen for at ungdommen som skal inn i russetida får ta vaksinen gratis, noe Grunnvåg kan fortelle har hatt stor positiv effekt.

− Det var laber dekning før dette, men nå de tre siste årene som kommunen har betalt, får vi nærmere 100 prosent dekning, og det er vi utrolig glade for, sier Grunnvåg til Våganavisa.

− Vi som helsesykepleiere vil ha denne vaksinen som en del av barnevaksinasjonsprogrammet, men dette er jo en større sak nasjonalt. Hvert år er det noen som blir syke, og det er høy dødelighet, understreker hun.

Elevene kommer på rekke og rad inn for å få vaksinen og registrere seg. Helsesykepleierne har stålkontroll, og snart er det hele over, og ungdommen holder seg forhåpentligvis friske gjennom russetida til våren.

Russepresident Kristian Haugnes får vaksinen sin, og er klar for en russefeiring uten hjernehinnebetennelse til våren. Foto: Trine Sivertsen

ØKT RISIKO FOR SMITTE PÅ SOSIALE AKTIVITETER
Smittsom hjernehinnebetennelse, også kjent som meningokokksykdom, er en sykdom som skyldes meningokokkbakterier. Det smittes gjennom spytt, og friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å bli syke, men kan fremdeles smitte andre. 

Hos enkelte smittede kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet og forårsake blodforgiftning og skade viktige organer. Sykdommen utvikler seg raskt, og har en dødelighet på 10 prosent blant de som smittes.

Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. Risikoen for smitte øker når man deltar på aktiviteter som innebærer tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing, høyt alkoholforbruk, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn. I Norge gjelder dette spesielt russefeiring, men kan være aktuelt også på blant annet festivaler, idrettsamlinger og ungdomsleir.

Sykdommen utvikler seg raskt, og det er viktig å komme seg tidlig til sykehus. Fyllesyke, utmattelse og meningokokksykdom kan likne på hverandre, og derfor er oppfordringen fra helsesykepleierne at ungdommen tar godt vare på hverandre i feiringen.