Utvalg foreslår lakseskatt for oppdrettsnæringen

Skrevet av redaksjonen
05.11.2019 11:00 - OPPDATERT 05.11.2019 16:02

Flertallet i utvalget foreslår en grunnrenteskattesats på 40 prosent. Lakseaksjer faller på børsen.

Det skriver dn.no.

Mandag la Havbruksskatteutvalget frem sin utredning om hvordan norske oppdrettere bør skattes i fremtiden.

I rapporten presenterer utvalget en løsning for overskuddsbasert grunnrenteskatt for havbruksnæringen. Grunnrenten skal hentes inn gjennom en overskuddsbasert, periodisert grunnrenteskatt, foreslår utvalget.

– Det vil sørge for at investeringer som er lønnsomme før skatt, også er lønnsomme etter grunnrenteskatt. En overskuddsbasert grunnrenteskatt vil være et presist virkemiddel for å hente inn en andel av grunnrenten til fellesskapet, særlig fra eksisterende tillatelser, heter det i rapporten.

Flertallet foreslår en 40 prosents sats for grunnrenteskatt for havbruk. Det anslås å gi et utbytte til det offentlige på om lag syv milliarder kroner, skriver DN.

Grunnrenteskatt:
Begrepet grunnrente er typisk knyttet opp mot utnyttelse av naturressurser.

Det kalles gjerne også ressursrente og blir definert som avkastning på arbeid og kapital utover hva som er normalt i andre næringer basert på utnyttelse av en begrenset naturressurs.

Oljebransjen har for 2018 en grunnrenteskatt på 55 prosent ut over den generelle bedriftsskatten på 23 prosent slik at samlet skattesats dermed blir på 78 prosent.

Vannkraft har en grunnrenteskatt på 35,7 prosent slik at samlet skattesats blir 58,7 prosent.Kilde: dn.no

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.