Vårens vakreste eventyr

Skrevet av Leder
06.03.2019 07:00 - OPPDATERT 06.03.2019 14:02

LEDER: Arbeiderpartiet sliter med å finne ut hva de skal mene om prøveboring utenfor Lofoten. For oss som bor i Lofoten kan det framstå som unødvendig famling, selvsagt må den ressursen torsken representerer beskyttes for alt den er verdt. Vi snakker tross alt om en fornybar ressurs, som kommer tilbake år etter år - en enorm verdiskaping for lokalsamfunn i hele Lofoten. Mye kan sies om oljen, men fornybar er den ikke.

Mandag laget vi en sak på Bjørn-Åge Willassen, som sammen med stesønnen håvet inn 20 tonn fisk på tre dager. Dette er verdier som skapes og brukes lokalt. Og med så gode priser som fiskerne får i år er det store verdier vi snakker om. Godt fiske, og ennå er ikke Henningsværboksen åpnet. I følge målinger fra forrige uke var innblandingen av skrei da oppe i 60 prosent, og hos Havforskningsinstituttet regner de med at prosenten kom over 70 i løpet av helga. Det betyr at startskuddet for Lofotfisket går for alvor en av de nærmeste dagene.

Det meste av skreien går rett på trailer og ut av regionen. Bortsett fra det som henges, blir lite av fisken behandlet i Lofoten. I så måte er det positivt at en eiergruppe som har kjøpt Riksheim, bestående av Ted Robin Endresen fra Myre Fiskemottak AS og Erling Santi Falch fra Falch Svolvær AS, ønsker å se på om de kan klare å etablere et salteri i Henningsvær og ikke sende fisken til Ålesund på trailer.

Det er det som er framtiden. Nå har næringen i mange år lagt ned produksjonen i Lofoten for å sende fisken ut av regionen. Det er på tide at noen tar tilbake fisken, og gjør noe med den her i Lofoten. Det bør ikke være en selvfølge at skreien skal på hjul når den kommer av kaia.

Vi har ressursene i havet, men har vi ressursene som skal til for å ta vare på fisken på land? De nærmeste årene vil gi oss svaret på det, men vi ønsker satsingen til Endresen og Falch velkommen og håper de lykkes med den jobben de har satt seg fore. Verdiskapingen lokalt vil bli en helt annen om vi kan levere ferdige produkter i stedet for å sende skreien sørover ubehandlet.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.