GJENÅPNER: Torgeir Selboe (bak t.v.), Laura Olsen, Siri Bjercke, Hesham Altawil (foran t.v.) og Grethe Lende i Refugees Welcome to Vågan ønsker velkommen til Velkomsten 20. september. Foto: Karianne Steen

Vil lære norsk i Fengselet

Skrevet av Karianne Steen
14.09.2018 06:00 - OPPDATERT 14.09.2018 16:28

Det internasjonale møtestedet Velkomsten gjenoppstår i Kabelvåg 20. september. Hovedformålet er å snakke norsk.

Velkomsten startet som et møtested og gratisbutikk der flyktninger fikk tilbud om klær og utstyr til hus og hjem. Etter at Utlendingsdirektoratet (UDI) besluttet å legge ned asylmottakene i Lofoten i fjor, ble behovet for butikken mindre og den ble lagt ned. Nå er Velkomsten primært tenkt som et internasjonalt møtested.

– Det er fortsatt behov for Velkomsten enten man kommer fra Bergen eller Syria, sier Siri Bjercke i Refugees welcome to Vågan (RWTV). Hun understreker at den viktigste målgruppen er de som skal lære norsk, og de som kan lære det bort.
– Alle som kan snakke norsk og har lyst til å snakke med noen er velkommen til Velkomsten!

– VI ER SAMFUNNET
Inntil i sommer holdt Velkomsten til i kjellerlokalene til Vågan innvandrer- og opplæringssenter (VIO), men av branntekniske årsaker måtte lokalene stenges. For å komme i gang igjen, flytter Velkomsten nå inn i midlertidige lokaler i Fengselet i Kabelvåg. Her vil RWTV gjenoppta tilbudet om et uformelt, internasjonalt møtested der nordmenn og utlendinger kan møtes til enkel servering, spille spill, gjøre lekser, lese aviser – og snakke norsk.

Laura Olsen i RWTV sier at de fleste flyktningene som kommer til Norge først og fremst blir kjent med institusjonene. På det sosiale planet kan det imidlertid skorte på kontaktpunktene.
– Vi i RWTV ønsker å vise frem et inkluderende samfunn, og være de som ønsker våre nye naboer velkommen.

Hesham Altawil var farmasøyt med eget apotek i Syria. Han sitter i RWTVs styre, og understreker at det er fint å ha et sted å praktisere norsk, og spørre om praktiske ting.
– Når vi kommer hit, er alt nytt. Det er viktig for utlendinger å forstå, for å kunne delta i samfunnet, sier Altawil, som mener han er heldig som får praktisere det norske språket sammen med styret i RWTV.

LÆRER NORSK: – Velkomsten skal være et sted der man kan prate, rett og slett, sier Siri Bjercke i Refugees welcome to Vågan. Foto: Arkiv

TRENGER FRIVILLIGE
Men ikke alle har like gode muligheter til å praktisere som Altawil. Derfor mener han og RWTV at det er viktig med et møtested.
– Velkomsten skal ikke tilby noe pedagogisk opplegg, men være et sted å prate, rett og slett, sier Bjercke.

Det er tydelig at styremedlemmene i RWTV opplever arbeidet med Velkomsten som trivelig og givende. Men de ønsker seg flere frivillige til torsdagskveldene, når Velkomsten holder åpent.
– Da vi drev gratisbutikken hadde vi flere pensjonister som trofaste hjelpere, og det har vi satt stor pris på. Men nå er vi for få, sier Bjercke, og passer på å si at de frivillige ikke må binde seg til hver torsdag.

RWTV ønsker også kontakt med frivillige som kan ta utlendingene med på tur og inkludere dem i andre aktiviteter, også i privat sammenheng. På sikt håper de at Velkomsten kan holde åpent både i Kabelvåg og Svolvær.
– Det er mange som bor i Kabelvåg, også av de frivillige. Det er fint å ha et sted der du kan møte dem du ser på nærbutikken, i barnehagen eller på skolen, sier Olsen.

– KOMMUNEN HAR ET ANSVAR
Sjarme og patina til tross – bygningene til Fengselet er over 150 år gamle, og tydelig modne for restaurering. Siste leietaker var Nordland kunst- og filmfagskole, som flyttet ut i 2017. Det er foreløpig ikke avklart hva Vågan kommune skal gjøre med lokalene, som nå brukes av Frivilligsentralen og BUA utstyrssentral. Styret i RWTV mener det ville være en god ordning å samordne Velkomsten med disse.
– BUA har frilufts- og sportsutstyr til låns, som våre brukere kunne benyttet seg av.  

Forventningene til lokaler er ikke så store.
– Men vi trenger et fast sted som kan gi oss forutsigbarhet, tid og mulighet til å etablere et miljø. Et sted med aviser, kaffetrakter og et vaffeljern. Et sted å møtes, der man kan snakke med noen, sier styremedlemmene, som mener at prosjektet må eies av Vågan kommune.
– Kommunen har et ansvar for inkludering og integrering, og å tilrettelegge for de frivillige som vil bidra, sier Selboe.

VANSKELIG Å FÅ JOBB
De fleste flyktninger følger et obligatorisk, toårig introduksjonsprogram som består av opplæring i norsk og samfunnskunnskap og arbeids- eller utdanningsrettede tiltak. Men til tross for nyervervet og tidligere kompetanse opplever mange at det er vanskelig å få jobb.
– Vi finner handelsfolk, farmasøyter, bygningsarbeidere, bedriftseiere, jurister og studenter blant flyktningene. Det er en enorm bredde i kompetansen, og trist at den ikke får komme til nytte, sier Selboe, som ikke er fremmed for at det bør etableres en småjobbsentral for å skape et kontaktpunkt mellom arbeidssøkere og arbeidsgivere.

 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.