STOLTE VINNERE: Prisvinnerne Venke Hoff og Gøran Moya flankert av fylkesordfører Sonja Steen og fylkesråd for kultur Aase Refsnes. Foto: Trond-Erlend Willassen

Venke Hoff fikk pris

Skrevet av Mari Rokkan
03.12.2018 14:07 - OPPDATERT 03.12.2018 20:02

Tildeles Nordland fylkes kulturpris for 2018.

– De som formidler kunsten står gjerne bak i kulissene, og får ofte ikke samme anerkjennelse som de som kun utøver kunsten. Det har vi ønsket å gjøre noe med gjennom årets kulturprisutdeling. De to kulturprisvinnere har på ulik måte gjort en stor innsats og nybrottsarbeid innen nettopp kunstformidling i Nordland, noe som har satt spor langt utover fylkets grenser, sa fylkesråd for kultur Aase Refsnes i sin tale til prisvinnerne - som i år altså er Venke Hoff og Up-North-general og kunstformidler Gøran Moya fra Bodø.

ENSTEMMIG JURY
Prisvinnerne fikk mandag overrakt premien, et litografi og en pengegave.
– Vi er spesielt stolte at det i år kom inn rekordmange forslag til kulturpriskandidater. Mange gode kandidater har blitt fremmet av sine kommuner, regionråd, kulturinstitusjoner og generelt kulturinteresserte som ønsker å anerkjenne det kulturpersoner har gjort for sitt lokalmiljø, for sin kommune, for sin region og for Nordland. Det er også veldig hyggelig å kunne fortelle at årets tildeling er gjort av en enstemmig kulturpriskomite, fortsatte Refsnes i sin tale.

I stauttene for prisen heter det blant annet: «Kulturprisen kan utdeles til utøvende kunstnere av enhver art og ellers andre som ved kunstnerisk eller kulturell virksomhet har nedlagt fortjenstfullt arbeid til fremme av kulturlivet og som fortrinnsvis er bosatt i Nordland eller som har særlig tilknytning til fylket gjennom sin kunstneriske eller
kulturelle virksomhet, eller på annen måte.»

 TAKKES FOR INNSATSEN
Om årets kulturprisvinner Hoff sier juryen følgende:

"Venke Hoff og KaviarFactory er en vesentlig aktør i på kunstscenen i Nordland, i Norge og faktisk internasjonalt. Hun kjøpte Henningsvær Fyr sammen med sin mann i 1997, og har siden brukt enormt mye av sin tid, krefter og nettverk på kulturlivet i Lofoten. Det startet med at hun inviterte store internasjonale kunstnere til å bo og jobbe på fyret, noe som har resultert i at verk som er laget i Henningsvær er blitt vist på og kjøpt inn av store museer rundt i verden. F.eks ble hovedverket under Festspillutstillingen i Bergen i år til i forbindelse med kunstneren Torbjørn Rødland besøk på Fyret sist høst.

Venke Hoff driver nå kunsthallen KaviarFactory, som er et av de mest spennenende og kjente visningssteder i Norge. Hun har siden åpningen i 2013 arrangerte fantastiske utstillinger som har inkludert noen av verdens mest kjente kunstnere. Det at man på et så lite sted som Henningsvær kan se verdenskunstnere er ganske utrolig, og imponerer turister og gjester fra både inn -og utland som kommer til Henningsvær.

Og det må nevnes at Venke Hoff har i tillegg et veldig godt samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken, der skoleelever fra hele Lofoten kommer på besøk.

KaviarFactory er nok vel så mye kjent i utlandet som her hos oss. Venke Hoff har flere ganger holdt foredrag om KaviarFactory på store kunstmesser i utlandet. I tillegg er KaviarFactory ofte å finne i utenlandske magasiner, aviser, bøker og TV-programmer og det er hennes store nettverk som fikk Yoko Ono´s verk til å lyse fra fyret Henningsvær mens millioner av mennesker fulgte med.

Nå er hun i gang med å gi Bodø-kunstner Rune Johansen et eget museum i Henningsvær da hun mener hans kunstnerskap bør nå ut til flere. Dette er bare noe av det Venke har fått til siden hun kom til Lofoten for over tyve år siden, og hun har klar å sette Henningsvær, Lofoten og Nordland  på det internasjonale kunstkartet.»

Nordland fylkeskommune vil gjerne benytte anledningen til å takke Venke Hoff for den store innsatsen du har lagt ned i KaviarFactory, men også for at du bruker av ditt store nettverk, din tid, ressurser og  krefter til å dele spennende kunst med oss. Og det gjør du med like stort engasjement enten det er kunstkjenneren fra Paris, fiskeren fra Henningsvær eller Den kulturelle skolesekken i videregående skole som gjester deg. Din evne til å kombinere det internasjonale med det lokale, det nære med det som kan virke mer utilgjengelig, er unik!

Eller som du selv har fortalt; når eleven fra videregående kommer bort til deg på butikken i Svolvær og spør om når neste utstilling åpner – DA skjønner du at det du holder på med er viktig!"

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.