Korvetten KNM Glimt er verdens raskeste marinefartøy. Onsdag klappet de til kai for å kjøpe hvalkjøtt i Hopen. Foto: Roy Størkersen

KNM Glimt handlet hvalkjøtt i Hopen

Skrevet av Karianne Steen
04.07.2018 18:05 - OPPDATERT 05.07.2018 12:43

Roy Størkersen på Hopen Fisk var raskt ute med kameraet da verdens raskeste marinefartøy la til kai for å handle ferskt hvalkjøtt.

”Neida, det er ikke en kvalskøyte men derimot en av forsvarets mtb'er som klappa til kaia vår og handlet litt kvalkjøtt. Det er ikke første året de er her og vi ønsker dem velkommen neste år også”, skriver Størkersen på Hopen Fisk sin facebookside.

HANDLET HVAL OG JOGGET
Størkersen er kontorsjef på Hopen Fisk, og forteller at det imponerende fartøyet kom uanmeldt til kai onsdag ettermiddag.
– Mannskapet fra KNM Glimt var høflige og spurte om de kunne få legge til kai. De ville handle hvalkjøtt, og ta seg en halvannen times joggetur. Jeg går ut fra at det ikke er så mye plass å springe på ombord, smiler Størkersen, som forteller at det var fem fra mannskapet som gikk i land.
– Alle fem hadde gullstriper på uniformen, men rangen har jeg ikke peiling på.

– Er det ofte at MTB`en legger til kai?
– De kommer en gang i året. Jeg er ikke sikker på hvor mye de handler. Men det virker som om de kjøper både til messa, og litt hver for seg, sier Størkersen, som for ordens skyld opplyser om at han fikk tillatelse til å legge ut bilder på Facebook.

RASKEST I VERDEN
Ivar Moen er kommunikasjonssjef i Forsvarets Operative Hovedkvarter, og forteller at det nesten 50 meter lange fartøyet som var innom på handletur er en såkalt kystkorvett av Skjoldklassen.
– Det er det raskeste marinefartøyet i verden, og satte nylig fartsrekord over Atlanterhavet, forteller Moen.

På Forsvarets nettside leser vi at Det norske sjøforsvaret har seks slike fartøy. I fredstid er hovedoppgaven deres å være til stede og hevde suvereniteten i kystnære farvatn under norsk jurisdiksjon.​​ De mobile og hurtige fartøyene kan blant annet også lede og delta i søk- og redningsoperasjoner.

KOMMER NOK TILBAKE
Mannskapet ombord på «KNM Glimt» har de siste ukene vært på tokt i Nord-Norge, og spesielt Finnmarkskysten. Men onsdag var de altså i Lofoten.
"Hei! Nå er det god stemning ombord, og besetninga ser frem til gode måltid, med ferskt og næringsrikt hvalkjøtt, under toktet i Nord-Norge. Sjøforsvaret har økt fokuset på Nord-Norge og opererer mer i Nord enn tidligere", skriver Marius Vågenes Villanger i en sms til Våganavisa. Villanger utelukker ikke at det blir flere besøk på Hopen Fisk i framtiden. "Sjøforsvaret er kontinuerlig tilstede med bidrag i Nord-Norge. Hver dag, året rundt", skriver Villanger, og hilser fra hele besetningen ombord på KNM Glimt.

– Hvordan gikk joggeturen?
– "Fysisk aktivitet og et balansert kosthold er viktige ingredienser i vår operative yteevne. Når vi kunne kombinere en joggetur i naturskjønne omgivelser i Lofoten, med et besøk på Hopen Fisk, så vi dette som en gylden mulighet til å oppfylle både fysisk aktivitet og lokale, friske råvarer", svarer den høflige gjengen på KNM Glimt, som forteller at kjøttet blir stekt eller grillet, om det ikke blir hvalgryte.

Stemningen var god ombord på KNM Glimt etter handleturen i Hopen onsdag ettermiddag. Her forberedes hvalgryte. Foto: Marius Vågenes Villanger

HARD SESONG

Kontorsjef Størkersen forteller at Hopen Fisk har hatt en hard sesong med lange arbeidsdager for å ta imot, videreforedle og fryse blåkveite som sendes ut fra mottaket.
– Det meste av hvalkjøttet blir solgt direkte fra butikken vår, forteller Størkersen.
Sist altså til mannskapet på verdens raskeste marinefartøy.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.