Verdier det er verdt å slåss for

Skrevet av Morten Moe
08.05.2019 07:00 - OPPDATERT 08.05.2019 14:12

LEDER: Onsdag markeres frigjøringsdagen. Det er 74 år siden det norske folk kunne slippe følelsene løs: fem års okkupasjon var endelig over. Denne dagen skal en liten gruppe krigsveteraner hedres, og det er bare noen få igjen av dem. Ved neste korsvei er det kanskje ingen. Men 8. mai må aldri gå i glemmeboken selv om de som var villige til å ofre livet i kampen mot nazistene blir borte. 8. mai er ikke bare en viktig begivenhet i norsk historie, den er også et dagsaktuelt symbol på verdier det er verdt å slåss for.

Vi utfordres også i vår tid av krefter som vil demokratiet til livs. De som ikke ønsker folkestyre, ytrings- eller trosfrihet. Som trakasserer og forfølger mennesker ut fra rasemessige eller religiøse motiver. Totalitære ideologier, utsprunget av politisk eller religiøs fanatisme som utfordrer både menneskerettigheter og et fritt samfunn. Vi må stå opp mot disse kreftene, enten de kommer fra høyre eller venstre hold.

Nazistenes menneskesyn skiller seg i prinsippet ikke fra ideologiene til de totalitære kreftene vi ser i dag. Det er sorteringssamfunnet om igjen, der mennesker rangeres i verdi, ut fra rase, kjønn, religion eller politisk ståsted. Disse kreftene må vi utfordre med demokratiske midler. Det har historien lært oss.

Det kan derfor være på sin plass å stoppe opp og tenke over denne dagen også for oss som ikke har opplevd den tidens krig og elendighet. Vi har lett for å riste på hodet når vi hører at milliardene renner ut i forsvaret. Fregatter som går på skjær, helikopter som ikke fungerer og stridsvogner som er umoderne. Men vi trenger et forsvar, vi trenger noen som er villige til å stå opp og ta kampen om det skulle være behov for det.

Men aller mest trenger vi et tankegods som gjør at vi er i stand til å stå med rak rygg og ta avstand fra et menneskesyn vi i Norge ikke ønsker. Da kan det være på sin plass å ha 8. mai som en påminnelse om at det ikke bestandig har vært like enkelt. At verden har krympet, og at påvirkningen utenfra gjør at vi hele tiden må være på vakt.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.