Vet du noe om billedkunstner Oluf O. Söholm?

Skrevet av Mari Rokkan
15.05.2019 18:00 - OPPDATERT 16.05.2019 07:02

Karin og Nils Aagaard-Nilsen vil gjerne oppklare mysteriet om hvem som har malt bildet de har hatt på veggen i nesten 30 år.

– Dette bildet arvet kona mi fra sin tante, som igjen hadde fått det i gave da hun sluttet i jobben som hushjelp for en familie i Oslo, forteller Nils Aagaard, og viser fram et maleri som visstnok skal vise innseilingen til Trollfjorden.

Maleriet er malt i 1892 og signert med Oluf O. Söholm. Hvem denne kunstneren var, vet imidlertid Aagaard-Nilsen lite om. Derfor ønsker han nå å vise fram maleriet i tillfelle noen har opplysninger om Söholm.

– Vi har i mange år prøvd å finne ut hvem han var. Vi har snakket med både Nasjonalgalleriet, Digitalarkivet og både nasjonale og lokale galleri, forteller han.

– I 2012 kontaktet Karin bladet Samler & Antikkbørsen, hvor hun fikk til svar at de mente at signaturen tilhørte en Oluf Søholm - med norsk Ø - som ble født på Helgeland og som malte fra trøndelagskysten og nordover. Men nylig fikk vi også et tips fra et dansk galleri som mente at Oluf O. Söholm var en landskapsmaler som ble født i Vågan 6. desember i 1863. De hadde også opplysinger om at han hadde hatt en liten utstilling i Tromsø en gang i tiden, legger han til. 

FRA VÅGAN?
Aagaard-Nilsen synes Vågan-sporet i mysteriet er svært interessant, og håper nå at noen vet noe mer.

– Vi lurer jo på hvem denne mannen var. Hvor kom han fra? Hvem var foreldrene hans? Hvor bodde han? Hvorfor hadde han et svenskklingende etternavn? Alt sånt skulle vi gjerne visst. Kanskje finnes det også andre som har malerier med denne signaturen, som kan gi oss noen flere ledetråder, sier han.

Maleriet av Trollfjorden har hatt hedersplass i stuen hos Karin og Nils Aagaard-Nilsen i de årene de har eide det, og ekteparet har ingen planer om å kvitte seg med det med det første.

– Det er ikke verdien vi er mest nysgjerrige på, men historien. Denne Söholm levde jo samtidig med Gunnar Berg, så det hadde jo vært morsomt å finne ut om hans historie krysser Bergs, avslutter han.

Skulle du ha noen opplysninger i saken, kan disse sendes på epost til [email protected]

Slik ser signaturen ut.

 

 

 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.