Foto: Johan Tangen

– Vi har fått mange nye spillere under korona, det tror jeg er veldig unikt for vår klubb

Lederen i SIL Håndball, Lisa Dalhaug, forteller at klubben har rekruttert mange spillere under pandemien, og at de ser fram til at de endelig får lov til å arrangere turnering igjen.

Breddeidretten har ropt varsku tidlig under pandemien om potensielle store frafall fra idretten blant barn og unge, men i SIL Håndball har faktum vært noe helt annet.

– Det går egentlig veldig bra. Vi var på et Håndballforum i Tromsø for noen uker siden der det var samlet klubber fra hele region nord. Der var det veldig fokus på rekruttering, mange klubber har mistet mange spillere under pandemien og sliter veldig. For oss har det vært helt motsatt, vi har fått mange nye spillere under korona. Det tror jeg er veldig unikt for vår klubb, vi har vært kjempeheldige, forteller Dalhaug.

Dalhaug forteller at blant de yngre aldersgruppene har rekrutteringen vært svært god. 

– Fra 5-7-åringene har vi fått mange nye spillere, men vi har også fått nye spillerne på de eldre årstrinnene. I fjor hadde vi tre trenere som hadde veldig lyst til å starte lag for femåringene siden de hadde barn i den årsklassen, så da spilte fem- og seksåringene sammen. De startet opp i januar så de fikk en halvannen måned med vanlig trening før pandemien inntraff.

SIL Håndball har de siste årene ikke hatt lag for de eldre årsklassene da det har vært for få spillere.

– Vi har lag opp til 14-årsklassen nå. Jeg tror de er en bra gruppe så noen av de blir nok sekstenårsspillere fra og med neste år. Vi har et fint samarbeid med KIL håndball så nå har vi noen 16-årspillere som spiller sammen med dem.

Lisa Dalhaug, leder i SIL Håndball. Foto: Kaja Reiertsen

LANGT ENGASJEMENT I KLUBBEN
Dalhaug har hatt et bankende hjerte for håndball og et brennende engasjement for klubben i en årrekke. 

– Jeg spilte håndball selv fra jeg var seks, men da jeg var atten forsvant tilbudet rett og slett. Da trente jeg først et jentelag og etter hver et guttelag, før jeg fikk spørsmål om å bli med i styret. Jeg tror jeg har vært i styret i omtrent ti år, og er inni mitt fjerde år som leder for SIL Håndball. 

[annonse]
Som leder i klubben er det flere utfordringer som må taes tak i for å få klubben til å gå rundt slik at alle barn og unge kan få et sunt forhold til breddeidretten. 

– Det er vanskelig å rekruttere flere trenere og dommere til klubben, det er en utfordring. Det er også en utfordring å få folk inn i styret, der skulle vi gjerne hatt inn to personer til. Vi har også en utfordring når det gjelder å rekruttere foreldrekontakten til alle lagene. En foreldrekontakt skal ordne praktiske ting i forbindelse med kamper slik at trenere slipper å tenke på det.

FRAFALL FRA BREDDEIDRETTEN
Region nord har merket at pandemien har gått hardt utover engasjementet til breddehåndballen. 

– På Håndballforumet i Tromsø ble det informert om at regionen hadde mistet 800-900 dommere. Håndballforbundet gir oss mange trenerkurs, barnelederkurs og dommerkurs så om man vil engasjere seg men føler at man ikke har nok kunnskap så har man mulighet til å ta disse kursene om man vil. 

Håndball har fått merke at de måtte ha mange restriksjoner på trening under pandemien. 

– Håndball er en kontaktsport, og er nok en av de sportene som har vært hardest rammet under pandemien. Når det ble åpnet opp for at man kunne trene igjen så var det spruting av hender, og avstandsregler og registrering av spillere på trening, Alle kampene var avlyst. Etter hvert fikk vi lov til å spille mot lag i samme kommune, men det blir vanskelig for oss i en liten kommune. Kabelvåg, som var det eneste laget vi kunne spille mot, hadde ikke 14-årslag. Vi arrangerte treningskamper i Svolvær og Kabelvåg for åtte- og tiåringene. De aller minste har ikke fått spilt kamper i det hele tatt. 

Endelig er det lys i tunnelen, og SIL Håndball skal få arrangere en etterlengtet turnering. 

– Nå er det heldigvis ingen restriksjoner. Vi skal ha en turnering i midten av november, og det tror jeg alle gleder seg til. Vi gleder oss veldig til det blir liv i hallen igjen, avslutter hun. 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.