− Vi må puste og ta et skritt tilbake

Skrevet av Trine Sivertsen
24.03.2020 17:16 - OPPDATERT 27.03.2020 08:26

Tålmodigheten settes nå på prøve for familier med barn og unge. Familieenheten i Vågan åpner tirsdag en egen Hjertetelefon for å gi veiledning.

I en pressemelding skriver familieenheten at koronaviruset har endret hverdagen til oss alle. Barn og unge er hjemme fra skole og barnehage, og mange voksne har hjemmekontor. Noen familier sitter i karantene, noen er permittert. Bekymringene våre kan bli store og vi kan bli frustrerte, skriver familieenheten i en pressemelding.

− For noen barn kan det bli heftig å ikke være på skole eller i barnehage. Nå sitter vi alle hjemme med familien, og det kan være tøft. Jeg kjenner på det selv i støytene, forteller Hege Lesteberg, som er oppvekstkoordinator i familieenheten i Vågan.

− Tålmodigheten settes på prøve og det kan gå ei kule varmt hos alle og enhver. Det er en uvanlig situasjon for alle, og vi ønsker å være her for å lytte og gi tips og råd, forteller Lesteberg om hjertetelefonen som åpner tirsdag 24. mars.

Ved Familieenheten er de seks fagpersoner som til vanlig jobber med barn, unge og foreldre. De er fortsatt på jobb selv om de ikke kan ta i mot noen, og uavhengig av pandemien mener de kommunen har et ansvar for å beskytte barn og unge.

− Vi yter ikke helsehjelp og er ikke en akuttelefon, men vi ønsker å være en samtalepartner i en uvanlig situasjon: hjerte til hjerte. Det er helt lavterskel, forteller Lesteberg. 

Hun er klar på at i frustrerende situasjoner er det viktig å huske å puste med magen.

− Ta heller et skritt tilbake enn et skritt fram. Husk å puste med magen, og om så gå ut av rommet litt. Lunta kan bli kort for alle, men nå er det viktigste å møte følelsene til hverandre, og prøve å forstå, forteller hun.

I tider med hjemmekontor hvor man har for eksempel møter eller lignende legger hun til at det er fort gjort at det går ei kule varmt, men det er viktig å bevare roen. Også særlig for de som er alene med barn, og ikke får avlastning i løpet av dagen, kan dette være en krevende tid.

− Jeg foreslår at man planlegger dagene og får struktur. Finn på aktiviteter, og la barna være med på å bestemme. Foreldre kjenner barna sine best, og da også hvor mye man eventuelt kan planlegge i løpet av en dag, sier hun.

− Når det kommer til jobb og skole må man huske at dette er en unntakstilstand. Man får kanskje ikke gjort alt man burde, men alle forstår situasjonen man er i nå, så det som kan vente bør kanskje det, legger Lesteberg til.

− Også må vi huske at dette klarer vi, det går over, forhåpentligvis snart, og enn så lenge er i alle fall dette et tilbud om man trenger noen å snakke med.

Familieenheten er tilgjengelig på Hjertetelefonen for barn, unge og foreldre i Vågan:

Mandag- fredag kl. 0830- 1130 og 1200- 1500 
Telefon: 46 89 88 62

Dersom du er alvorlig bekymret for din egen eller andres situasjon og ved akutte hendelser, ta kontakt med barneverntjenesten. 

  • Dagvakt fra kl.1000-1400: 75 42 03 80
  • Beredskapsvakt fra kl. 15.30-08.00: 48 04 04 29
Vi minner om alarmtelefonen for barn og unge telefon 116 111.