Sebastian Kjønsø russepresident 2019 Foto: Morten Moe

− Kom igjen og gi for livet!

Skrevet av Morten Moe
06.03.2019 14:00 - OPPDATERT 06.03.2019 20:03

Russepresident Sebastian Hågensen Kjønsø er klokkeklar: − I år har vi lyst til å samle inn mer penger til "Krafttak Mot Kreft" enn de gjør i vest. Her er det bare å gi for livet!

I år samler russen inn penger til kreftformer som få overlever. Midlene som samles inn skal gå til forskning for å bidra til at flere overlever, og til gode omsorgstilbud for pasienter og pårørende. De siste årene har det vært hard kamp mellom russen i øst og vest om å samle inn mest penger.

70 BØSSER
− De har vært flinke i vest, og har slått oss. Men vi håper vi kan snu dette i år, sier Sebastian. Han regner med at det er rundt 70 russ som skal ut og gå neste torsdag, selv om ikke alle er like engasjerte.
− I tillegg til oss russ, har vi fått med oss dame- og herrelaget i Svolvær IL og FK Lofoten, så selv om vi går to og to, skal det være nok folk til å få ut alle bøssene. Og vi håper også å rekke over store deler av Vågan. I hvert fall Henningsvær, men det er mange av oss som har sertifikat i år, så kanskje vi rekker over flere i distriktet, mener 18-åringen.

− Folk har jo ikke så mye "cash" hjemme lenger?
− Nei, det kan være et problem, men vi får vanligvis inn mest kontante penger. Det er imidlertid også mulig å "vippse" penger som tilfaller aksjonen vår. Det er jo mulig å gi på nett også om det blir vanskelig å komme opp med penger når vi står på døra. 

− Har du hatt nærkontakt med kreft i din familie?
− Jeg hadde en oldemor som døde av kreft og moren til stefaren min. Så det er mange som dør av kreft, men heldigvis er det mange som overlever også. Uten forskning på disse krafttypene kommer vi ikke lenger, så det er viktig at folk gir penger, avslutter russepresidenten ved Aust-Lofoten videregående skole.

SYV AV TI OVERLEVER 
I dag overlever syv av ti nordmenn kreft, men bak statistikken skjuler det seg store forskjeller. Det er fremdeles flere kreftformer som svært få overlever. Lungekreft og bukspyttkjertelkreft er blant disse. 2 av 10 overlever lungekreft og færre enn 1 av 10 overlever bukspyttkjertelkreft. 

Det er flere årsaker til at noen kreftformer har lav overlevelse. Disse kreftformene oppdages ofte for sent fordi de har diffuse symptomer og ikke en kul som kan kjennes ved en sjekk. Kreften er dermed kommet langt når den først oppdages, og mange har spredning på diagnosetidspunktet. Noen kreftformer er også spesielt utfordrende å behandle, fordi svulsten ligger så vanskelig til at kirurgi ofte ikke er et alternativ.
Det finnes flere studier som antyder at forskning på mange av kreftformene med lavest overlevelse har vært underfinansiert. Kunnskapsutvikling på disse områdene har dermed ikke stått i forhold til den byrden sykdommene utgjør. 

Eksempler på kreftformer med lav overlevelse: 
Lungekreft
Bukspyttkjertelkreft
Glioblastom
Spiserørskreft
Galleblærekreft
Leverkreft
Magekreft
Eggstokkreft
Benmargskreft

Fakta Krafttak mot kreft:
• Krafttak mot kreft er Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon som i år gjennomføres for 14. år på rad. 
• Hvert år får nærmere 34.000 nordmenn kreft. Det vil si at over 90 personer får en kreftdiagnose hver dag. 
• Kreftforskning har bidratt til at syv av ti nordmenn overlever kreft, og blant noen kreftformer overlever så mange som ni av ti. 
• I årets aksjon samler Kreftforeningen inn penger til forskning for at flere skal overleve kreftformene som i dag har høy dødelighet, samt at de som rammes skal få gode tilbud og oppfølging.  
• Over 20.000 bøssebærere vil besøke norske hjem i aksjonsukene. 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.