Endre Rist, Terje Knutzen, Hanne Simonsen og Gry Falch-Olsen er i arrangeringskomitéen. Foto: Trine Sivertsen

− Vi oppfordrer alle til å komme!

Skrevet av Trine Sivertsen
10.01.2020 21:00 - OPPDATERT 11.01.2020 17:02

Yrkes- og utdanningsmessa går av stabelen 6. februar, og er til inspirasjon og informasjon for både elever og foresatte.

Det er snart dags for den årlige Yrkes- og utdanningsmessa (YOU-messa) på Aust-Lofoten videregående skole. Ifølge Gry Falch-Olsen må det være en rundt 30 år gammel dugnadsinnsats. Komitéen består av rådgiver ved Kabelvåg Ungdomsskole, Endre Rist, rådgivere ved Aust-Lofoten vgs Terje Knutzen og Gry Falch-Olsen og Hanne Simonsen fra Karrieresenteret. 

I år går messa av stabelen torsdag 6. februar, som er en måned før søknadsfristen for å søke skole. Ordfører Frank Johnsen åpner messa, og det vil være kulturelle innslag fra Jonas Aspdal Jacobsen.

Målgruppa til messa er elever i 9. og 10. klassetrinn, samt videregående elever og foresatte. Det er omlag 650 elever og 100 lærere på messa denne dagen, som kan få informasjon og yrkes- og utdanningsvalg fra rundt 50 utstillere.

− Vi tror det blir det samme i år. Vi har representanter fra de fleste yrkesretta linjene, og bedriftene med læreplasser. Særlig verfts- og reiselivsnæringa er godt representert, forteller Falch-Olsen.

Det vil avholdes inspirasjonsforedrag, elever fra videregående snakker om sine utdanningsvalg, og de godt representerte høyskolene og universitetene informerer om sine studietilbud. Blant annet fra våre to universiteter i Nord-Norge, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Norges Handelshøyskole, Universitetet i Agder, Universitetet i Sørøst-Norge og Forsvarets Høgskole. Representert i år er også Arkitekthøyskolen i Oslo, som selv tok kontakt med messa for å få stille opp. 

Alle fire vet at særlig fordi studietilbudene i Nord-Norge er som de er, ønsker noen ungdommer å gå på skoler som medfører at de blir hybelboere. Statistikk viser at frafallet er høyt for borteboere, og de skjønner at foresatte ikke nødvendigvis ønsker å sende 15-åringen på hybel.

Da er det ekstra fint å orientere seg om mulighetene man har i nærheten. Hele komitéen mener det er viktig for også foresatte å orientere seg om de ulike mulighetene ungdommen står ovenfor.

− Vi oppfordrer alle til å komme. Det er til inspirasjon og informasjon til både elever og foresatte, sier Falch-Olsen.