MØT LAGET H3NN1N65VÆR: Disse elevene fra 8. trinn ved Henningsvær skole gleder seg til å delta i First Lego League. Foto: Mari Rokkan

– Vi vil forske på hvordan antibiotika kan ta knekken på bakterier, også i verdensrommet…

Skrevet av Mari Rokkan
04.10.2018 15:58 - OPPDATERT 05.10.2018 11:44

8. klasse ved Henningsvær skole er klare for tidenes første First Lego League i Vågar idrettspark 10. november. Det samme er 14 andre lag fra regionen.

First Lego League er en vitenskapskonkurranse for ungdom fra 10 - 16 år. Alle skolene i Vågan deltar med lag i konkurransen, og det samme gjør tre skoler fra Vestvågøy. 10. november går tidenes første First Lego League av stabelen i Lofoten, nærmere bestemt ved Vågar idrettspark i Kabelvåg. Her skal lagene konkurrere i å finne innovative løsninger på en problemstilling, designe og programmere en robot, i markedsføringen av sitt prosjekt og i hvordan man har arbeidet med kjerneverdier i prosjektet - eksempelvis innovasjon, inkludering og lagarbeid.

– I år er temaet for konkurransen «In Orbit», altså alt som kan skje i verdensrommet, forklarer Edda Kaspersen i 8. klasse ved Henningsvær skole, som videre kan fortelle at klassen i vitenskaps-kategorien har gått for en svært original problemstilling. 

– Bakterien e.coli blir liten når den er ute i verdensrommet. Og det gjør at det blir vanskelig for antibiotika å ta knekken på bakterien. Vi vil derfor forske på hvordan antibiotika kan ta knekken på slike bakterier, også i verdensrommet. Kanskje kan vi finne en måte å få bakterien til å vokse på, legger hun til.


LÆRER MYE
Elevene har nå jobbet med prosjektet og konkurransen i flere uker. Noen jobber med forskningen knyttet til problemstillingen, andre med programmering av roboter, mens andre jobber med markedsføring og blogger om prosjektet slik at andre deltakere i konkurransen kan se hvordan man jobber. 

– Det er skikkelig gøy å være med på dette. Vi mister noen timer på skolen, men samtidig bruker vi jo både norsk, matte og naturfag i arbeidet, sier Anna Teigen Bless.

Klassen jobber nå videre med å informere både andre elever, foresatte og næringslivet om hva First Lego League går ut på.

– Vi håper at noen har lyst til å sponse oss med midler i forbindelse med at vi deltar i konkurransen. Vi trenger penger både materiell for å bygge en stand, og til mat som vi ønsker å dele ut her. I tillegg håper vi å kunne få kommet oss til rakettstasjonen på Andøya før konkurransen starter. Her tror vi at vi kan få mye inspirasjon, sier Bless.


TRENGER SPONSORER
Både elever og lærere ble derfor svært glade da Svolvær Filmteater sa ja til å sponse klassen inn på filmen «Månelyst i Flåklypa», hvor hovedpersonene har et mål om å nå månen med selvbygd rakett.

– Det var veldig gøy å se filmen, og vi ble virkelig klar over at hvis man skal ut i verdensrommet, så må alt gjøres riktig, smiler Jenny Mannvik. 

Lærerne Per Christian Strøm og Therese Idre Solem forteller videre at de er svært stolte av innsatsen elevene gjør.

– Forskningsprosjektet har de selv kommet fram til, og vi synes det er en svært spenstig problemstilling. Vi er derfor veldig stolte av elevene, sier Solem, som sammen med Strøm håper at sponsorer nå vil melde sin interesse til skolen.

– De som vinner konkurransen i Kabelvåg, kommer til den nasjonale finalen i Lillestrøm. Reisen hit må de betale selv, noe vi synes er ganske urimelig. Når kommunen har sagt seg villig til at skolene kan delta i konkurransen, bør man ha sørget for at man også fikk dekket alle kostnader. Skulle vi være så heldige å vinne, må vi derfor søke sponsorer om midler til også dette, sier han. 

– Men uansett: Det viktigste her er at vi ser at elevene lærer mye. Og vi fokuserer dessuten mye på det aller viktigste - nemlig å ha det gøy!

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.