Jakob Andreas Pauli etterlyser strakstiltak fra kommunen. – Vi trenger en løsning i dag! mener han.

Vil ha strakstiltak på Svinøybrua

Skrevet av Morten Moe
05.02.2020 15:00 - OPPDATERT 06.02.2020 11:33

Han er redd vinter og snøskavler skal gjøre den allerede smale veien direkte livsfarlig for skoleelevene som bruker brua daglig.

Brua over til Svinøya har vært en hodepine for Vågan kommune i mange år. Brua, som ble bygget i 1963/64 var aldri dimensjonert for den trafikken den har i 2020, og er også for svak til å bygges ut med fortau. Derfor har innbyggerne på øya i mange år etterlyst tiltak for å bedre trafikksikkerheten.

VIL HA STRAKSLØSNING
– Frank (Johnsen, ordfører) sier til meg at de "leter etter den beste løsningen". Det er fint det, men det er ikke godt nok. Hva de gjør på sikt er en ting, men vi ønsker at skoleveien skal være trygg fra i dag! sier Jakob Andreas Pauli.

Videoen over er ikke den aller beste, men viser hvordan det ser ut når elevene er på vei til skolen i morgentimene.

– I går (tirsdag) møtte jeg vegskrapa på tur over til Svinøya når jeg skulle kjøre August og Ulrik på skolen. Da måtte jeg stoppe og "trø" bilen opp i snøfonna for å i det hele tatt klare å passere. Hva om det da hadde kommet unger der, en trailer den ene veien og vegskrapa den andre. Det går ikke. Jeg har jo vært leder i Velforeninga i seks år tidligere, og vi har vært så mange ganger på brua med denne saken. Nå fant jeg ut at jeg måtte skrive direkte til ordføreren, sier Pauli. 

– BRA AT FOLK ENGASJERER SEG
Foto: Morten MoeOrdfører Johnsen (bildet) setter pris på brevet fra Pauli, og synes det er bra at folk engasjerer seg rundt slike spørsmål.
– Det er bra at folk vil ha det best og tryggest mulig. Jeg satt sammen med kommunalsjef samfunn (Torbjørn Ollestad) og diskuterte dette i matpausen akkurat nå, sier Johnsen når vi treffer ham på telefonen like etter lunch.
– Lysregulering, som nevnes om et alternativ, har vi jo erfaring med. Det ga oss andre utfordringer, med trafikkfarlige situasjoner når biler ble stående på rødt. Når det gjelder å få dekket transport med buss eller taxi, så er det en paragraf om trygg skolevei som skal ta hensyn til slikt. Det er oppvekst som styrer det, og hun var ikke her i dag. Det er ikke noe vi har diskutert eller utelukker, sier ordføreren.

Her er brevet Pauli sendte ordfører Frank Johnsen og kommunedirektør Tommy Stensvik onsdag:

Hei igjen Frank.

Svinøybroen er brøytet, og takk for det.

Imidlertid er det ikke mulig for gående å trå til siden når to biler møtes, grunnet snøskavl nær rekkverk på begge sider.

Min kone løp over broen sist onsdag kl 1420, og møtte da fire trailere den ene veien.

Dette i samme tidsrom som barna går hjem fra skolen.

Lofotsesongen er nå i startfasen, og trafikken vil av den grunn øke i tiden fremover. 

I tillegg kommer trafikken fra turister som ikke er vant til å kjøre på smale Lofotveier.

Som foreldre på Svinøya finner vi oss ikke lengre i at kommunen ikke iverksetter tiltak, i påvente av å finne den beste løsningen.

Det må iverksettes strakstiltak umiddelbart frem til en varig løsning foreligger.

Alternative løsninger:

1. Lysregulering og ett kjørefelt. Dette er utprøvd i fm renoveringen av broen, og det vet vi fungerer.
2. Dekket transport til/ fra skolen med buss eller taxi.

Jeg anbefaler løsning nr 1, da dette vil ivareta alle myke trafikkanter, og ikke bare skolebarna.

Det er allerede skjedd en trafikkulykke med nedkjøring av gående på broen i høst. Vedkommende hadde englevakt! 

Vi har ikke råd til flere ulykker.

Beboerne på Svinøya har fremmet sikkerheten for myke trafikanter over Svinøybroen i mange år nå, og vil ikke finne seg i at saken blir videre trenert. Det vil derav bli mer fokus på denne saken i tiden som kommer, om ikke strakstiltak iverksettes umiddelbart.

Med vennlig hilsen
Jakob Andreas Pauli
Pappa på Svinøya

Veibredden minker når snøen blir liggende langs kantene på Svinøybrua.   Foto: Anders Kristoffersen