Vil hjelpe ikke-digitale innbyggere på nett

Skrevet av Mari Rokkan
07.04.2019 14:00 - OPPDATERT 09.04.2019 09:15

Vågan bibliotek og Vågan Frivilligsentral samarbeider nå om å tilby hjelp til de som synes nettbank, mail, digitale søknader og annet digitalt arbeid kan være utfordrende.

Gjennom Kommunal- og moderniseringsdepartementet har Vågan bibliotek og Vågan Frivilligsentral fått prosjektmidler til å starte opp med et Digihjelp-prosjekt. Digihjelpen har som målsetting å etablere et veiledningstilbud som hjelper ikke-digitale innbyggere på nett.
 
LETT PÅ NETT
Kort fortalt går tilbudet ut på å gi gratis dataveiledning på biblioteket for eldre og nye landsmenn ved Vågan bibliotek fra september 2019. Mandager fra 1.september til jul, og fra 1.februar til mai, mellom 11 og 14.

 – Både biblioteket, Frivilligsentralen, Seniornett og servicetorget opplever nesten daglig at folk trenger hjelp til å sende inn søknader, sjekke nettbanken, sende mail osv. Ved å etablere et fast tilbud ved biblioteket satser vi på et tilbud som blir værende og kjent. I tillegg vil vi sette opp en PC på en litt skjermet sted, der vi kan hjelpe med å fylle ut ulike skjemaer, skriver biblioteksjef Gertti Mändla i en presssemelding.

– For grunnleggende hjelp med skjemaer, data, nettbrett og mobil, kan man komme innom biblioteket, ringe eller sende mail for å reservere tid. Kom også gjerne med forslag på hva du ønsker å lære mer av. Erfaringer fra andre bibliotek viser at folk har gjerne bestemte ting de ønsker veiledning i, og derfor kommer vi til å tilby mer individuell opplæring enn kurs, legger hun til.

– Våre tanker så langt er at vu skal skal tilby generelle kurs en gang i måneden i f.eks. offentlige tjenester på nett (barnehageplass, bostøtte, skattekortet, lege, pensjon, osv.), bruk av nettbank, datasikkerhet med mer. Men, vi justerer oss etter forespørsel så det er bare å komme med forslag. Har du lyst å hjelpe andre med data og digital hverdag, ta kontakt med oss. Alle frivillige får muligheten til å gå på kurs for inspirasjon og for å øke sin pedagogiske og digitale kompetanse.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.