ØNSKER NATURLIG FERDSEL: Cecilie Helen Walle i Vågan Næringsforening håper å skape en naturlig ferdsel mellom de ulike handelsstedene, og på dette viset bringe byen sammen i mørketida. Foto: Trine Sivertsen

Vil løfte byen gjennom hele mørketida

Skrevet av Trine Sivertsen
04.10.2019 17:00 - OPPDATERT 05.10.2019 09:03

Et sikkert juletegn er for mange er nettopp belysning, men uten nok midler, blir situasjonen heller stusselig i Svolvær i år. Vær og vind, samt mangel på fordeling av ansvar for å ta vare på lysene har ført til at julebelysningen vi har hatt nå er ødelagt, ifølge Cecilie Helen Walle i Vågan Næringsforening.

Høsten har omfavnet Lofoten, og har blitt dekorert i både rødt, gult og oransje. Det blir mørkere hver dag, og snart er mørketida over oss. Ola Bremnes skriver så fint om «ei lampe som gløde i mørke, og lose dæ ut og frem. Som tar dæ bort og hjemmefra, men også tar dæ hjem.»

− Den julebelysningen vi har i gatene er ødelagt. Den har hatt sin storhetstid og den må nå kastes. Per nå har vi rett og slett ikke noe å lyse opp byen med. Byen utvikler seg, og vi har behov for flere lyslenker, i tillegg til at vi ønsker løfte opplevelsen at det å ferdes i byen i mørketiden, forteller Walle.

SKAPE TRIVSEL
Målet med den pågående kronerullingen er å under tidsnød få til en lyssatt ferdselsvei fra Vestfjordgata, følge veien fra torget rundt Sentrumsgården, mellom Kiwi og Family Club, og bort til Alti.

− Vi er en liten by, og det er ingen problem å prøve å organisere dette på en god måte som skaper trivsel og en naturlig ferdsel i handelsbildet. 

Walle peker på at det i alle byer er et felles prosjekt å løfte byen i mørketida. Målet for foreningen er å lage en helhetlig plan for å løfte «juledestinasjonen Vågan», ikke bare til jul, men gjennom hele mørketida.

− Lyset er et naturlig samlingspunkt i en by, og bare i seg selv skaper det trivsel å gå rundt i lyssatte gater for alle som beveger seg i byen.

TRENGER DRAHJELP
Hun peker på at det gagner både næringsliv, kommunen, turismen og ikke minst folket at gatebildet blir lyst opp i mørketida, og at det økonomiske ansvaret ligger hos alle.

− Noen må ta hånd om og sørge for at det blir hengt opp og tatt ned. Vi som forening kan stå for organisering og ledelse av arbeidet, og sørge for at dette kommer i mål, men da trenger vi drahjelp fra alle.

Videre sier hun at det til nå har vært et veldig dugnadsorientert prosjekt, men dette gjør det igjen sårbart å opprettholde en kontinuitet i utviklingen og vedlikeholdet.

− Det er så viktig med god dugnadsånd i en by, noe vi har mye av her i Vågan, men vi bør ikke være avhengige av det. Vi som forening kan gjerne stå for organiseringen. Det vil si å engasjere noen til å henge det opp og ta det ned, og finne et sted å oppbevare det, slik at det kan brukes år etter år.

LØFTE BYEN ÅR FOR ÅRSlike inspirasjonsbilder har Næringsforeningen sett på når de planlegger bybildet i Svolvær.
Vågan Næringsforening jobber nå med en mer helhetlig plan for julebyen Svolvær, og ønsker å få til bedre belysning under mørketida. Derfor engasjerte Næringsforeningen Steinar Jøranstad, som har vært oss i arbeidet om det kreative i planleggien fremover.

− Vi har sett på hva som har vært gjort før, og hvordan man kan forbedre ting. Oppfatningen er at alle har lyst på et hyggelig bybilde, hvor det er koselig å ferdes, og man naturlig føres gjennom et handelsbilde. 

I første omgang handler det ifølge Walle om behovet for å få julelys i byen, slik at det blir en hyggelig jul og at man kan få den gode følelsen vi alle ønsker i jula. Men med den helhetlige planen ønsker man å løfte byen år etter år.

− Vi har en større tanke og plan om Svolvær som juleby, og ikke bare i juletida men i hele mørketida, noe vi tenker gagner alle, både folk, næringsliv og turisme. Jeg tenker potensiale er stort her i byen og at dette kan løftes på en god måte om vi bare går sammen om det.  

TAKKNEMLIG FOR BIDRAG SÅ LANGT
Næringsforeningen har en løsning og en plan, men det står nå på midler hvis man vil ha det på plass til juletider. De har så langt fått bidrag fra Kystmegler, Møbelringen, Northern Partner og Vågan Kommune. I tillegg har de noe på konto fra tidligere innsamlinger, og øremerkede penger fra salget av isbanen.

− Vi er utrolig takknemlige for de bidragene vi har fått til nå, men vi trenger mer midler for å få det til. Tilsammen trenger vi 250 000 kr, og vi har til nå fått inn omtrent 80 000 kr.

Pengene går til å kjøpe nye lys og personell til å henge opp og ta vare på det så vi kan bruke det i mange år framover.

Det er åpnet en Vipps-konto for prosjektet slik at enkeltbidrag kan sendes inn, og Walle håper folk ønsker å engasjere seg for å få til en hyggelig jul i Svolvær. I tillegg er man avhengige av at gårdeiere tar ansvar for å muliggjøre dekoreringen.

− Jeg vil gjerne oppfordre gårdeierne og leietagere til å ta være med å hjelpe til med arbeidet for å sikre fester på bygningene. Michael Bauman i Cetho har nettopp bekreftet at de skal ordne fester hos seg, noe vi er veldig glade for.
 
Vippskontoen er 578701. Gå til feltet kjøp og betal - Vågan Næringsforening
Kontonummer for bedrifter er: 1503 39 79204, merkes julelys.