Vil vi ha en utkant?

Skrevet av Redaksjonen
13.01.2021 07:00 - OPPDATERT 13.01.2021 16:02

LEDER: Det skal ikke være lett å utvikle ting eller bosette seg i utkanten. De siste månedene, for ikke å si årene, viser innspillene fra fylket og Statsforvalteren, som Fylkesmannen nå heter, at det som oftest kommer negative ting strømmende ut av disse etatene.

I et leserbrev i mandagens avis (til venstre) kan du lese hva innbyggerforeningen i Austre Vågan og bygdelaget i Storfjell skriver om den planlagte utbyggingen til Nordlaks på pundslett.

Vi har laget flere saker om dette, og forstår at man begynner å bli lei av at hele prosjektet står i fare for å skrinlegges. For dette handler om arbeidsplasser og til syvende sist - overlevelse i utkanten vår.

Spesielt ettersom det også på flere andre områder kuttes og skjæres i budsjetter. Bussruter forsvinner, og ferger får stadig færre avganger.

Et godt eksempel på dette er Melbu-fergen, der det skal kuttes kraftig. En privatperson har gått inn for å innlemme de som bor på nordsiden av Austvågøy inn i Vågan kommune. Hvor realistisk det er vet vi ikke, men det forteller litt om at folk begynner å bli lei.

Men hva kan man gjøre med dette? Ikke mye, for i Nordland Fylke er det dagens opposisjon på Stortinget som styrer. Uansett hva som skjer i Stortingsvalget til høsten tror vi ikke det vil komme nye, bedre koster inn i Nordland Fylke.

Det er nå en gang slik at ofte når man utreder distriktstiltak fra den kanten, så understrekes det at det som er foretrukket, er at kommunen samler og bygger opp ressursene mer sentralt.

Hadde byråkratene i Bodø fått viljen sin hadde vi alle bodd i Bodø. Det hadde vært det mest praktiske.

Med dette i bakhodet er det viktig at Vågans administrasjon og politikere står mot denne sentraliseringsiveren. 

Ordfører Frank Johnsen skal i samtaler med fylket om denne problemstillingen. Her er det ikke noen grunn til å stå med lua i hånda. 

Det Bodø-byråkratene glemmer, er at det er i distriktene den største verdiskapingen skjer.