Foto: Øyvind Eide

Vil vise at det er menneskelig å føle seg utenfor

Skrevet av Trine Sivertsen
28.01.2020 10:00 - OPPDATERT 28.01.2020 15:03

Kulturåret 2020 er godt i gang på Lofoten Kulturhus, og nå er det Riksteateret som kommer på besøk med sin teateroppsetning av en bok som har betydd mye for folk, nemlig Hamsuns klassiker «Sult».

Historien om den unge, fattige og sultne forfatteren i Kristiania - «denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den» - fascinerer stadig nye lesere, 130 år etter at den kom ut for første gang.

Anders T. Andersen er regissør for Riksteatrets teaterversjon av «Sult». Han kommer rett fra arbeidet med Bowie-musikalen Lazarus på Det Norske Teatret. Også denne gangen lager han en forestilling med mye bruk av bilder, video og musikk – med blant andre skuespillere som Preben Hodneland og Julia Bache-Wiig og musiker Tuva Syvertsen fra Valkyrien på scenen.

Sult utkom første gang i 1890. Det skulle bli Knut Hamsuns gjennombruddsroman og et verk som samtidig innebar noe nytt i norsk litteratur. Hamsun skildrer både fysisk sult og psykisk pine hos den navnløse hovedpersonen på en måte som gjør at leseren vanskelig glemmer ham. Sult er en klassiker i litteraturhistorien som har bevart sin fascinasjonskraft også i dag. 

– «Sult» er en bok som jeg kommer tilbake til, igjen og igjen. Denne ubøyelige, nådeløse, perverse, komiske og usammenhengende undersøkelsen av en enslig karakters tilstand er så radikal at den fremdeles tar pusten fra meg, forteller forfatter Siri Hustvedt om boken.

– Hvem har ikke kjent på følelsen av å ikke høre helt til, eller være oversett av andre? Med «Sult» har jeg lyst til å vise at det er menneskelig å føle seg utenfor, sier regissør Anders T. Andersen.

Andersen står også bak en rekke vellykkede dramatiseringer av romaner for teater som Roy Jacobsens «De usynlige», Karl Ove Knausgårds «Om våren» og Geir Gulliksens «Historie om et ekteskap». Andersen stod også bak filmatiseringen av «Berlinerpoplene» for NRK og er aktuell med spillefilmen «Fuglane» basert på Tarjei Vesaas’ roman høsten 2019.


Hvor: Lofoten Kulturhus, Svolvær
Når:
Tirsdag 4. februar 2020
På scenen:
Preben Hodneland, Tuva Syvertsen, Julia Bache-Wiig, Sverre Bentzen, Jørgen Wiig Salvesen og Petter Vermeli
Av: Knut Hamsun
Dramatisering og regi: Anders T. Andersen
Scenograf: Dagny Drage Kleiva
Videodesigner: Kenneth Karlstad
Kostymedesigner: Mette Jacobsen
Lysdesigner: Øystein Heitmann
Lyddesigner: Erik Hedin
Produsert av: Riksteatret