Stillbilde fra «Tander».

Viser film om nettdating i Nord-Norge

Skrevet av Trine Sivertsen
27.09.2019 17:00 - OPPDATERT 28.09.2019 09:02

9. oktober viser Hedda Bremseth sin nye film «Tander», som på et humoristisk vis tar opp utfordringene med nettdating i Nord-Norge og distriktene. Hun håper folk kommer og lager skikkelig fest på Arbeider'n denne onsdags kvelden.

«Tander» er et bestillingsverk fra Artic Moving Image Filmfestival i  Harstad, og hadde premiere der i oktober 2018. Der var hun både festivalkunstner og presenterte også tidligere kunstverk. Den har også blitt vist i både Alta og Oslo.

Medvirkende i filmen er Bremseth på manus og regi og Truls Krane Meby på foto og klipp. Bremseth selv spiller i filmen, i tillegg til Anders T. Andersen og Fred Meyer.

TREFFER DET NORDNORSKE PUBLIKUM GODT
«Nettdating er et fenomen vi alle kjenner til, enten om vi har gjort det selv, kjenner noen som gjør det, eller har lest om folk som har blitt lurt opp i stry av falske profiler. Kjærlighetslengsel, å treffe den rette, eller rett og slett litt spenning i hverdagen er noen av de vanligste grunnene til at folk chatter med fremmede. Noen ganger ender chatten med et møte «in real life»....

Dateappen Tinder forteller deg hvor langt unna potensielle dater befinner seg. Bor man i en storby, er det ikke langt mellom «drømmepartnerne». Bor man i Nord-Norge og utenfor de største byene, kan det være langt til nærmeste date. I kortfilmen «Tander» møter vi en kvinne som legger ut på en lengre reise for å treffe en mann hun har chattet med på Tinder.»

− Jeg har vist den både i Honningsvåg og Harstad, og da var det rungende latter i salen. Det nordnorske publikum kjenner seg nok godt igjen. I store byer kommer du deg til og fra, men i distriktene er den geografiske avstanden ofte ganske stor. Også bygger du opp forventningen om å møte noen, og å reise så langt for en date gjør noe interessant med intimgrensene, forteller Bremseth.

Filmskaper Hedda Bremseth. Foto: Privat

TILKNYTNING TIL NORD
Filmskaperen Hedda Bremseth bodde i Kabelvåg i 7 år hvor hun tok en bachelor i samtidskunst på Nordland Kunst- og Filmfagskole. Bachelorprosjektet hennes «Karrierebygging» ble vist på Galleri Lille Kabelvåg i 2016. Dette ble blant annet kåret til et av de beste kunstprosjektene i 2016 av Klassekampen. Nå bor hun i Trondheim og tar en master på Kunstakademiet.

− Under bachelorprosjektet snakket jeg om hvordan jeg pleide å stå på Coop i Kabelvåg og stirre på folk som betalte og se hvem som var singel. Coop har jo faktisk tatt dette konseptet videre og introdusert singelkurven. Det er kanskje det jeg gjør nå jeg kommer meg hjem, stiller meg på Coop med en singelkurv, ler hun. Spøkefullt legger hun til at hun er 33 år og ugift.

Bremseths tidligere arbeider og kunstneriske praksis er en blanding av performance, film og stand-up hvor hun er både hovedperson og regissør, og hun tar for seg ensomhet og utenforskap, og alle prosjektene har på et vis en tilknytning til nord.

HÅPER PÅ STORFEST
Etter filmvisninger på Arbeidern vil det bli en liten Q&A, og videre håper Bremseth at lokalbefolkningen blir med på å lage fest sammen med henne.

− Jeg føler meg jo som en del av lokalbefolkningen her, og det er utrolig kult å komme tilbake til Kabelvåg for å vise filmen, sier hun. 

Filmvisningen starter klokken 19 onsdag 9. oktober, og arrangementet har gratis inngang.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.